Еньовден в Делчево
Еньовден в Делчево / Снимка: Община Гоце Делчев

Живописното село Делчево за поредна година ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който ще се проведе на 22 и 23 юни /събота и неделя/. Организатор на фестивала е община Гоце Делчев.

Специален гост на събитието ще бъде шеф Божана Кацарова - победител в „Мастър шеф“ сезон 3, която ще приготви модерни десерти с традиционни билки.

Програмата в първия ден – събота, ще започне в 18.00 часа, когато малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”. 

Неделният ден ще започне в 05.00 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността Вълчова тумба. След това ще отвори врати ателие „Изработване на еньовски венци”. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят, ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще научите някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаете с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“. Ще имате възможност и да научите повече за книгата „Атлас на лечебните растения в Северна Македония и България“ от нейния автор д-р Драган Йованов, който ще я представи на мегдана в село Делчево.

И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

В традиционната Еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана в 10.30 часа, ще участват фолклорни групи към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“-с. Мосомище; Женска фолклорна група-с. Левуново и самодейци от община Гоце Делчев.