Масови нарушения на трудовото законодателство  в страната
Масови нарушения на трудовото законодателство в страната / netinfo
251 проверки са направили служителите на Инспекцията по труда от началото на месец август в икономическите дейности „Строителство” и „Хотелиерство и ресторантьорство” в общо 6 области в страната: Варна, Благоевград, Добрич, София и Бургас, информира изпълнителният директор на ведомството Гълъб Донев.

В рамките на кампанията „Работете легално” 40 мобилни екипа от инспектори по труда са проверили 459 обекта. Констатирани са 1 493 нарушения на трудовото законодателство. Установени са над 50 лица, работещи без трудов договор.

За прекратяване на констатираните нарушения са предприети 531 принудителни административни мерки. Съставени са 191 акта , от които 96 са наложени на работодатели и 93 на работещи. В проверените строителни обекти са издадени 88 акта за спиране на дейността до остраняване на констатираните нарушения.

Информационната кампания „Работете легално” е инициатива на Министерството на труда и социалната политика. На „горещите телефони” 0900 32 111 и 0700170670 гражданите от цялата страна могат да подават сигнали за нарушени трудови права, които ще се проверяват от Инспекцията по труда. Проверките в кампанията продължават.