Кметът д-р Атанас Камбитов откри новото кръстовище за кръгово движение в Благоевград
Кметът д-р Атанас Камбитов откри новото кръстовище за кръгово движение в Благоевград / Снимка: Община Благоевград

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, областният управител Бисер Михайлов и Стефан Стоев, представляващ фирмата-изпълнител на обекта, прерязаха лентата на най-новото кръстовище за кръгово движение в Благоевград. То свързва улица „Владо Черноземски", бул. „Васил Левски", бул. „Джеймс Баучер" и ул. „Христо Татарчев".

Кметът д-р Атанас Камбитов откри новото кръстовище за кръгово движение в Благоевград
netinfo

По време на тържествената церемония беше извършен водосвет за здраве на жителите и гостите на града от свещениците от благоевградския храм „Въведение Богородично" Петър и Николай. Кметът Камбитов плисна менче с вода за успешна експлоатация на съоръжението. На събитието присъстваха още заместник-кметовете на Благоевград инж. Янко Янков, Христина Шопова, Иво Николов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, директорът на дирекция „Правно-нормативно обслужване" Антония Методиева, директорът на ОД МВР Благоевград Николай Хаджиев, директорът на КАТ - Благоевград Данаил Стоицов, общински съветници и граждани.

Кметът д-р Атанас Камбитов откри новото кръстовище за кръгово движение в Благоевград
netinfo

„Може би това кръгово кръстовище не е най-важният, най-големият обект в Инвестиционната програма на Благоевград, но със сигурност е най-важен за нашите съграждани. Нямаше среща по време на предизборната кампания, на която да не беше поставен въпросът, като проблем, за предишното кръстовище, независимо дали от шофьори или пешеходци. Нямаше кандидат-кмет, който да не беше заложил реконструкция на кръстовището в своята програма. Аз съм сигурен, че от една страна с реализирането му ще облекчим трафика, а от друга страна ще повишим безопасността. Знаете, че винаги, когато започне нещо да се прави има различни мнения. В началото обяснявахме колко метра е булеварда, защо беше наложително да се отрежат чинарите, както виждате в момента кръговото изглежда по съвсем друг начин. Има и засадени дървета, които с времето ще пораснат. Отново ще обърна внимание и на кръстовището при бившите „Зърнени храни". Там организацията е направена за кръгово и във всеки един момент можем да променим движението, но проблемът е прелеза", каза по време на церемонията кметът д-р Атанас Камбитов. Той поясни, че са необходими около две седмици, за да могат и шофьори, и пешеходци да свикнат с движението на новото кръстовище и ще бъде поставено преместваемо съоръжение, с което пробно ще бъде пуснато кръговото движение и при „Зърнени храни".

„Ако се окаже, че няма конфликтна точка, това означава, че в почти целия град движението ще бъде с кръгови кръстовища. Планираме следващата година да заложим подобно кръстовище и при входа на града откъм Югозападен университет „Неофит Рилски". Тогава по цялата тази ос от входа до изхода на града движението ще се осъществява по един и същи начин", каза още кметът Камбитов. Той отправи специални благодарности към правителството и Министерството на Регионалното развитие и благоустройство за подкрепата при изпълнение на поредния обект в Благоевград. „Общата стойност на кръговото кръстовище е 800 хиляди лева, като 300 хиляди от тях се подсигуряват целево от републиканския бюджет за ВиК мрежата", каза още д-р Камбитов. Той оцени работата на фирмата-изпълнител като „бърза" и „качествена" и им благодари. С преобразуването на съоръжението трафикът през най-натовареното кръстовище ще бъде облекчен.

Реализирането на новото кръгово се наложи, за да се избегнат сериозните задръствания и реалните предпоставки за пътнотранспортни произшествия, застрашаващи живота и здравето както на шофьорите, така и на пешеходците. Пътното съоръжение бе най-натовареното в общината - приблизително на час през него преминават по 1962 автомобила. Вече широчината на пътните ленти позволява паралелно в кръстовището да се движат лек автомобил и автобус.

Направена е ясна маркировка, която да ориентира шофьорите, а пешеходните пътеки са боядисани в бяло и червено, за да бъде постигната по-добра видимост и да бъдат предотвратени пътни инциденти. Сред ефектите, които ще бъдат постигнати след преобразуването на новото кръстовище са намаляване на нивото на шума в района, намаляване на нивото на замърсяване на въздуха, както и намаляване на разходите за гориво, предвид липсата на светофарна уредба на място. След ремонта пропускваемостта на колите значително ще се увеличи, като потокът от автомобили ще преминава от кръговото на ул. „Иван Михайлов" през това на III ОУ „Димитър Талев" и новоизграденото кръстовище, като ще продължава през това на „14-и полк", през ЗМК и преди село Изгрев.