Кмет и депутат заедно за Дядото
Кмет и депутат заедно за Дядото / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Поредното поругаване на паметника на Димитър Благоев провокира първата среща на червения депутат Кристиан Вигенин с кмета на Благоевград Атанас Камбитов.

Паметникът на Дядото, разположен в непосредствена близост до кметството, е с изкъртени букви. Вандалският акт вероятно е станал в нощните часове. До този момент няма информация дали камерите са засекли лицата на извършителите.

"Това не е просто паметник, това е символът на града, чийто патрон е Димитър Благоев. За първи се срещнах с кмета Камбитов и поставих на дневен ред поредното  оскверняване. Срещнах разбиране от страна на градоначалника, който се ангажира да реши трайно този проблем", каза депутатът Вигенин.

"Благоевградският кмет заяви, че има възможност името на Дядото да се издълбае на гранитния монумент, но е нужно художествено решение за изписване на буквите, което трябва внимателно да бъде преценено", коментира народният представител. 

В края на 2013 година паметникът на Димитър Благоев осъмна боядисан с червен кожух и ботуши, бяла брада, а под името надпис "Дядо Мраз". На главата му бе поставена коледна шапка, а постамента червен чувал. Тогава камерите на Общината заснеха лидера на ДСБ в Благоевград Калоян Ханджийски, а той пък от своя страна заяви пред магистратите и медиите, че това е била детската му мечта.