Карсберг България иска удължаване на срока за сключване на приватизационния договор
Карсберг България иска удължаване на срока за сключване на приватизационния договор / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Изпълнителният директор на „Карлсберг България” АД Александър Грънчаров поиска да бъде удължен срокът за сключване на договора за приватизация на общинската фирма "Хляб и хлебни изделия". В писмо до кмета Костадин Паскалев, получено в деловодството на общината вчера, купувачът мотивира искането си за удължаване на срока с необходимостта да бъде извършен актуален анализ на правното и финансовото състояние на приватизиращото се дружество, тъй като информацията в меморандума на конкурсната документация е към 30 юни тази година.

Анализът цели да изясни към момента на подписването на договора за покупко–продажба има ли и какви са задълженията по банкови кредити на общинското дружество, както и какви са публичните задължения и броят на заетите лица в дружеството.

Грънчаров е поискал разрешение от кмета Костадин Паскалев да бъде предоставена възможност на „Карлсберг България” АД да ивърши собствен правен и финансов анализ като удължи срока за сключване на приватизационния договор до 20 януари 2010 г.

Във връзка с извършването на анализ и последващото встъпване в „Хляб и хлебни изделия” ЕООД като едноличен собственик на неговия капитал, „Карлсберг България” АД моли кмета да назначи посочени от купувача две лица за прокуристи на дружеството, които да обезпечат достъпа на купувача до информация и документация, както и по-бърза приемственост в дейността на предприятието.

Консорциумът бе избран за купувач на 3 377 дяла, предстовляващи 100% от капитала на „Хляб и хлебли изделия” ЕООД чрез открит конкурс, състоял се на 12 ноември. Дружеството бе единствен кандидат и предложи цена 2 309 001 лв. при начална конкурсна цена 2 309 000 лв. без ДДС.

Конкурсът се проведе на основание чл.8 от Наредбата за търговете и конкурсите и решение на Общински съвет – Благоевград от 26 септември тази година. На 19 ноември кметът на община Благоевград подписа решението на конкурсната комисия, което бе връчено същия ден на пълномощника на купувача Никола Ишев и влезе в сила на 4 декември. От тази дата започна да тече 20-дневния срок, в който „Кралсберг България” АД трябва да плати сумата по сделката и да бъде подписан договорът за продажба на общинската фирма. Този срок изтича на 20 декември, ако кметът не удовлетвори молбата на изпълнителния директор Александър Грънчаров.