Италианският посланик награди магистрати и полицаи
Италианският посланик награди магистрати и полицаи / снимки: община Благоевград, Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова
Италианският посланик награди магистрати и полицаи
31054
Италианският посланик награди магистрати и полицаи
  • Италианският посланик награди магистрати и полицаи

Посланикът на Република Италия  Негово Превъзходителство Стефано Бенацо награди номинираните полицаи и магистрати в конкурса на името на италианския магистрат Джовани Фалконе. Церемонията откри замeстник-кметът на община Благоевград арх. Георги Скрижовски. На събитието присъстваха още председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, проф. Стоян Кушлев, зам.-главният прокурор на България Камен Ситнилски, зам.-главният секретар на МВР и директор на ГДБОП Станимир Флоров, президентът на Американския университет в България Дейвид Хюайлър, зам.-ректорите на ЮЗУ “Неофит Рилски" – доц. Рая Мадгерова и доц. Траян Попкочев, директорът на Националния център по наркомании д-р Цвета Райчева, председателят на ОбС – Благоевград Костадин Хаджигаев.

Италианският посланик награди магистрати и полицаи
netinfo


Италиaнският посланик Стефано Бенацо изрази своята признателност за учредяването на награда на името на големия италиански магистрат Джовани Фалконе и пожела на всички номинирани да продължават още по-усилено да водят битката срещу организираната престъпност в България.

Плакет получи съдия Евгения Симеонова от Окръжен съд - Враца. Наградата й се присъжда за знаковите дела срещу Йордан Танов от Враца, известен в престъпните среди като Данчо Пръча. Номинацията се базира на оценката за съдия Симеонова като личност, съблюдаваща високи стандарти на лично и професионално поведение и олицетворяваща справедливостта и безпристрасността на съдебната институция.

С плакети бяха наградени Христо Данов - полицай в отдел „Наркотици” в ГДБОП на МВР, номиниран за залавяния на извършители на престъпления, свързани с трафик, отглеждане, производство и пласиране на наркотици, и Роберто Ди Легами - полицай, заемащ отговорен пост в полицията в град Палермо, Италия, работил в екипа на магистрат Джовани Фалконе.

Всички номинирани получиха грамоти. Група "Бански старчета" поднесоха музикален поздрав.

Италианският посланик награди магистрати и полицаи
netinfo

Конкурсът се провежда за втора поредна година. Той бе учреден през 2009 г. от община Благоевград със съдействието на Посолството на Република Италия. Наградите се присъждат на магистрати и полицаи, които прилагат с необходимия професионализъм и строгост законите, свързани с употребата и разпространението на наркотици. Тази година за тях се бориха 17 магистрати и полицаи.