И санитарка болна от дизентерия в дома в Петрово
И санитарка болна от дизентерия в дома в Петрово / netinfo
Нов случай на дизентерия е установен в Дома за деца и младежи с умствени затруднения в с. Петрово, съобщиха от РИОКОЗ – Благоевград. След като инфекциозното заболяване бе открито при пет деца от социалното заведение през изминалата седмица, при трикратното вземане на проби от персонала и възпитаниците, тази сутрин дизентерия с причинител Шигела флекснери е констатирана и при една от санитарките.

Жената не е имала никакви оплаквания, но е носител на инфекцията. Тя работела в сектора с лежащо болни деца и е имала контакт със заразени, уточни директорът на хигиенната инспекция д-р Лена Павлова.

В момента в дома са командировани инфекционист и епидемиолог от здравното министерство, които обследват причините за пламналата епидемия, както и състоянието на персонала и възпитаниците.

Във връзка с огласените в медиите данни за смъртта на две деца от дома в Петрово, епидемиологът в РИОКОЗ – Благоевград д-р Славка Паскалева заяви, че пламналата там дизентерия няма връзка с трагичните инциденти.

Починалия Стоян Щърбев, на 7 години, е бил в контакт с три от заразените деца. На 25 август момчето е имало температура от 38 градуса, еднократно повръщане и диарично изхождане, а сутринта на следващия ден е намерено от дежурната сестра в отпуснато състояние, с повърхностно дишане и студени крайници.

Въпреки предписаното му лечение с урбазон от общопрактикуващия лекар в селото д-р Благой Гущеров, момчето е починало. Диагнозата му, отразена и в смъртния акт, е остра сърдечна и дихателна недостатъчност.

Другото починало дете е момиченце на 9 години и 8 месеца с детска церебрална парализа, тежка умствена недостатъчност и усложнения – остра бъбречна недостатъчност и сепсис.

От 23 до 26 август детето е имало повръщания, разстройство и висока температура. Хоспитализирано е в инфекциозното отделение на петричката болница на 26 август с температура 40 градуса. Два дни по-късно е консултирано от национален инфекционист, който установил особено патогенния микроорганизъм протеус, а на 30 август детето починало, съобщи още д-р Славка Паскалева.

По думите й няма как смъртта на детето да е причинена от дизентерия, тъй като по време на престоя му в отделението са взети три анални проби, които са били отрицателни. Според нея има вероятност при отделни случаи фекалните проби да не открият дизентерия, но тя да съществува.

По принцип дизентерията при здрави деца не може да причини смърт, но при деца с тежки заболявания и малформации със срината имунна система, е възможно да причини допълнителни усложнения и да предизвика летален изход, коментира още д-р Паскалева.

Най-вероятно епидемията от дизентерия в дома е от контактно-битов характер, а заразата е внесена отвън, смятат от РИОКОЗ – Блаогевград.

Засилените хигиенно-санитарни и противоепидемични мерки продължават.