Герджиков няма притеснения за отношенията между България и Гърция
Герджиков няма притеснения за отношенията между България и Гърция / Снимка: Дарик
Няма особени притеснения в отношенията между България и Турция. Има нарушения, които не са в състояние да доведат до изостряне на отношенията между двете страни до степен да станат нетърпими, заяви служебният премиер Огнян Герджиков днес в Благоевград.
 
По негови думи трябва да се полагат максимални усилия за поддържането на добросъседски отношения независимо от спорадични явления на отделни турски граждани. Министър-председателят уточни, че има няколко случая с взети мерки срещу турски граждани заради работата им срещу суверенитета на страната ни.

ДАНС забрани на турчин да влиза у нас, заплашвал националната ни сигурност

"Този, който ще бъде експулсиран от страната, е локализиран от органите на МВР в Шуменско, действано е в сътрудничество с ДАНС и понеже има чудесна координация между МВР, ДАНС и прокуратурата, това ще бъде осъществено. Тези органи си вършат чудесно работата. Освен това има още двама турски граждани за които е наложена принудителна административна мярка да не влизат в България, те са в Турция. Мерките срещу тях заради това, че действат против интересите на страната ни, срещу суверенитета и единството на нацията ни. Не мога да кажа какво са правили, тъй като има граница, до която мога да говоря, става въпрос за класифицирана информация”, каза още Огнян Герджиков.

Цацаров: Няма да позволим външна намеса да реши изборите в България
 
По думите му посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е в България, извикана е във външно министерство, за да докладва как върви подготовката за изборите и съответно да бъде инструктирана за случаите, които могат да възникнат, за да знае как да процедира. Нейнски е в България само за няколко дни, след това се връща отново в Турция.

МВнР привика турския посланик заради недопустима агитация за изборите (ВИДЕО)
 
Според Герджиков вече има сигнали за купуване на гласове в страната. "Областните управители си вършат работата съвместно с органите на реда. „Нещата са под контрол и аз съм убеден, че изборите въпреки усложнената обстановка ще бъдат проведени така както трябва”, допълни Огнян Герджиков. 
 
Служебният премиер пристигна в Благоевград за среща с областния управител Валери Сарандев и кметовете на 14-те общини в Пиринско, за да разговаря с тях по подготовката на парламентарните избори.