Два самолета от Франция ще гасят пожара в НП Рила
Два самолета от Франция ще гасят пожара в НП Рила / netinfo
На летище “Пловдив” е създадена необходимата организация за приземяването на два пожарни и един разузнавателен самолет, които се очаква да пристигнат от Франция за гасенето на пожара в НП "Рила", съобщиха от пресцентъра на Министерството на извънредните ситуации.

Разузнавателният самолет ще извърши облитане на района и местата за зареждане с вода. Българските екипи са готови да окажат навременна логистична подкрепа при пристигането на летателната техника.

Самолетите са изпратени по линия на Европейското споразумение за сътрудничество при кризисни ситуации.

Преди час приключи заседанието на Оперативния щаб за справяне с кризисната ситуация на територията на парка. На него бе решено Гражданска защита да осигури хора, които да дежурят на смени заедно с огнеборците през нощта, а през утрешния ден в борбата с огъня да се включат 150 служители на МВР, 40 военнослужещи от Българска армия, 20 служители на Национален парк “Рила”, 26 служители на Гражданска защита и 9 служители на РИОКОЗ.

Допълнително ще бъде осигурена подмяна на екипите, които участват вече четвърто денонощие в потушаването на пожара. Техниката, която е мобилизирана на място, ще остане и на нощно дежурство като утре отново ще се включи в гасенето, реши още Оперативният щаб.

Съвещанието бе ръководено от директора на ГД “ПБС” главен комисар Николай Николов. На него присъстваха още представители на всички служби включени в гасителните дейности.