Даряват пари за иконостас в болничен параклис
Даряват пари за иконостас в болничен параклис / Дарик - Благоевград, архив

Започва дарителска кампания за събиране на средства за изографисване на параклиса в двора на благоевградската болница.

Инициативата е на отец Андон Шавулев, председател на храм "Въведение Богородично" в Благоевград и на ктитора на параклиса - банкерът Кирил Пендев.

Параклисът е единственият храм в Пиринско, който е без иконостас.

Молитвеният дом бе изграден през 2004 година и бе открит от Неврокопския митрополит Натанаил навръх Бабинден. Тогава църковното настоятелство пое ангажимент за изографисване на божия храм. През годините миряни са оставяли дарове в параклиса - икони, свещници и друга църковна утвар. Иконостас обаче все още няма.

Параклисът "Рождество Богородично" е един от малкото действащи болнични параклиси, въпреки че в архитектурните планове на почти всички български лечебни заведения е било предвидено изграждането на храмове. Според благоевградските църковни служители, които го обслужват, много често той дава утеха и надежда на болните от цялата област и близките им, които се лекуват в областната болница.

За събиране на средства за изографисване на болничния параклис, по каноните на БПЦ, е отворена банкова сметка.

Освен иконостас, е необходимо и монтиране на вентилационна уредба. Ако се съберат достатъчно средства се предвижда и подобряване на вертикалната планировка около храма.