Данъчен служител замесен в аферата ОМО Илинден-Пирин
Данъчен служител замесен в аферата ОМО Илинден-Пирин / netinfo
Нов скандал избухна около набирането на поддръжници за македонистката организация ОМО “Илинден-Пирин”.

Данъчен служител от Благоевград се оказа замесен в аферата с незаконното събиране на подписи за регистрацията на македонистката организация ОМО "Илинден-Пирин” като политическа партия. Това съобщи за Дарик радио директорът на Областна дирекция “Полиция” – Благоевград комисар Кирил Георгиев.

По предварителна информация Васка Николова, която е началник на Дирекция “Проверки и ревизии” в ТД на НАП – Благоевград, по настояване на ОМО-активиста Ботьо Тиков от Сандански, проникнала в данъчната служба в Сандански в почивен ден, на 9 септември, и се опитала да събере данни за подписали се за регистрацията на ОМО "Илинден–Пирин".

Двамата били засечени в данъчната служба от екип на СОД, който подал сигнал в РПУ - Сандански.

Върху едно от бюрата в помещението имало списък, съдържащ 499 имена на поддръжници на организацията. На един от работещите компютри пък била отворена справка с ЕГН – тата на подписали се за регистрацията на ОМО "Илинден-Пирин".

Във връзка с нарушението на охранителния режим двамата са призовани в РПУ – Сандански, където е започнала предварителна проверка. Снети са им писмени обяснения. За случая е уведомена и Районна прокуратура – Сандански.

Васка Николова е нарушила Закона за личните данни, за което срещу нея ще бъде образувано дознание, каза комисар Кирил Георгиев. Ако наистина бъде установено, че тя е влизала незаконно в информационната система на НАП, ще бъде подведена под наказателна отговорност, подчерта комисар Георгиев.

Според него резултатите от проверката, в която участват и служители на НАП – София, ще бъдат известни до дни.

По отношение на скандалното привличане на нови поддръжници на организацията от ОД “ПОлиция” съобщиха, че вече имат сигнали за покупка на подписи, които са в процес на проучване.

От ОМО “Илинден–Пирин” отрекоха да купуват подписи и коментираха пред Дарик радио, че организацията се ползва с голямо доверие в Гоцеделчевски регион, откъдето до момента са събрани над 6 000 подписа, при необходими за регистрация 5000. Вчера от ВМРО дадоха на прокурор македонистката организация.

Кой е крив и кой прав ще стане ясно до дни, след като се произнесе прокуратурата.