Цветница е!
Цветница е! / снимка: Sofia Photo Agency

Цветница се чества в неделя след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.

Празникът е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя.

След като бъдат осветени върбовите колнчета и венчета в църквата, те се отнасят вкъщи и се поставят над входната врата или домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести.

Във фолклорната ни традиция на Цветница млади момичета се отправят вкупом към реката. Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано "кукла". Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за "кумица" или "кръстница" на лазарките. От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета.

На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.

Днес празнуват всички, които носят имена на цветя.