Българската държава все повече губи влиянието си в Македония
Българската държава все повече губи влиянието си в Македония / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Хората в Македония искат българската държава да играе по-активна роля в двустранните отношения. Констатацията е на заместник-председателя на ВМРО-НИЕ и общински съветник в Разлог д-р Георги Тренчев след обиколка в Република Македония. Заедно с представители на националното ръководство, д-р Тренчев е посетил градовете Берово, Пехчева, Битоля и Струмица.

Воеводи от ВМРО–НИЕ са се срещнали с хора с български паспорти, разговаряли са с представители на местната власт и с македонски журналисти. Общата позиция е, че българската държава все повече губи влиянието си в Република Македония заради проявената пасивност и незаинтересованост през последните години.

Общински съветници от Македония са посочили за пример Гърция, която, въпреки че официално създава безброй проблеми пред македонската държава заради името, в същото време активно работи за засилване на икономическото си присъствие там. Голяма част от сериозните инфраструктурни проекти в Македония се изпълняват от гръцки фирми, а българският бизнес дори не е запознат с тези проекти, нещо повече - гръцките фирми закупуват материали в България или наемат за подизпълнители фирми от Югозападна България – Петрич, Сандански, Благоевград, коментира заместник-председателят на ВМРО–НИЕ.

По думите му българите в Македония приветстват идеята на ВМРО–НИЕ в основата на един бъдещ двустранен договор да залегне и решаването на икономически проблеми, които са общи за двете държави. Подобряването на транспортните връзки между двете страни при всички случаи ще съживи крайграничните райони, където в момента хората трудно намират препитание, заяви д-р Тренчев.

Крайно време е България да подхожда към отношенията с Македония прагматично и без силни емоции. Обикновените хора и в двете държави трябва да оценят повече нещата, които ни сближават, а не които ни разделят, убеден е той.

Представители на бизнеса от Берово, Пехчева, Битоля и Струмица са приели позитивно идеята за организиране на изложение на македонските фирми в Пловдив, в палата на Панаира, лансирано преди няколко дни в Благоевград от председателя на партията Петко Атанасов. Българи от Македония са декларирали и желанието си да участват в кръглата маса, която ВМРО – НИЕ планира в края на лятото в София за проблемите около двустранното сътрудничество между България и Македония.