Броят бюлетините за съветници в 5 петрички секции
Броят бюлетините за съветници в 5 петрички секции / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Броят бюлетините за съветници в 5 петрички секции
46917
Броят бюлетините за съветници в 5 петрички секции
  • Броят бюлетините за съветници в 5 петрички секции

Съдът в Благоевград разпореди повторно преброяване на недействителните бюлетини, пуснати на вота в Петрич, за избор на общински съветници.

Административният съдия Ваня Вълкадинова заседава днес по делото за касиране на вота, образувано по жалбата на кандидата за местна власт в южния град Величка Минева - съпруга на уволнения от ГКПП-Кулата митничар Марио Минев.

Минева, чрез процесуалния си представител адвокат Илия Янев, поиска да бъдат ръчно броени в съдебната зала бюлетините от секции 18, 30, 31, 32, които са в град Петрич и секция номер 42, където са гласували жителите на село Марикостиново.

Съдия Вълкадинова обаче отхвърли като неоснователно искането на адвокат Янев за назначаване на съдебно-техническа експертиза относно прозрачността на изборните бюлетините и теглото на хартията, върху която са отпечатани.

"Допуснати са редица нарушения на Изборния кодекс, като едно от тях е неправомерното увеличаване на изборния ден, сторено от ЦИК, което е в противоречие на член 26, ал. 1 и член 184", коментира в интервю за Дарик пълномощникът на кандидат-съветника Величка Минева, издигната от ПП "Другата България".

Минева не успя да влезе в петричкия парламент, тъй като не й достигнаха близо 30 гласа за мандат.

Казусът продължава на 11 ноември. Председателят на ОИК-Петрич адвокат Иво Стефанов бе задължен от съда да предостави протоколите и изборните книжа за доказателство в Административен съд-Благоевград.

Интервю с адвокат Илия Янев чуйте в звуковия файл