Божидар Димитров спря екстрадицията на арменско семейство в Петрич
Божидар Димитров спря екстрадицията на арменско семейство в Петрич / cнимкa: Sofia Photo Agency

Министър Божидар Димитров временно е спрял изпълнението на заповед на Областната полицейска дирекция в Благоевград за екстрадиция на арменското семейство Согомонян, което от години живее в Петрич без документи за самоличност.

Съгласно подиписана заповед от началника на служба "Миграция" Йордан Кочев от полицейската дирекция в Благоевград, Сансар и Марина Согомонян и двете им деца Тигран и Татевик, е трябвало силово да бъдат изведени от страната ни на 27 октомври. Последвала жалба и молба за закрила до министър Божидар Димитров и до премиера Бойко Борисов, научи Дарик.

Драмата със семейство Согомонян датира още от 2003 година. Тогава е била издадена първата заповед на служба "Миграция" за принудително изселване на арменците, които най-напред пребивавали в Сандански, а след това в Петрич.

Семейство Согомонян е загубило водените административни дела за получаване на български документи са самоличност и оставането им в южния град, където имат къща. Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи вече на жалба и протест.

Пълнолетният вече Тигран и сестра му Татевик успяха да завършат средното си образование в Петрич, независимо, че все още нямат лични карти. Това стана благодарение на подкрепата на кмета Вельо Илиев и неправителствени организации.

Сега четиримата от семейство Согомонян се надяват на подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов на министър Божидар Димитров. Петиция, инициирана от граждани в Петрич, в която са събрани близо 5000 подписа, е изпратена и до президента Георги Първанов.