Банско става център на екстремното ски и сноуборд кино
Банско става център на екстремното ски и сноуборд кино / Снимка: Община Банско

Банско става център на екстремното ски и сноуборд кино. На 21, 22 и 23 февруари от 19:00ч. в киносалона на Посетителския информационен център в зимния курорт ще бъдат прожектирани едни от най-добрите филми за ски и сноуборд  – олимпийски спускания, фрийрайд, скикайт, прекосяване на Антарктика със ски и смразяващи линии.

Програмата включва 10 филма от Канада, Ислания, Австрия, Япония, Италия, Швейцария и Германия. Продукциите са снимани на невероятно отдалечени места за ски и сноуборд от Южния полюс до Канада, спускане със ски в Хималаите, Исландия, Антарктида, Алпите и Япония. Акцент в програмата е филмът „Руси – Коломбин – дуел за върха“. Това е историята на двама млади спортисти, които делят всичко и се надпреварват в стил ски алпийски дисцпилини по време на най-голямото ски събитие в света – олимпийските зимни игри в Сапоро през 1972г. 

Не е за изпускане и австрийският филм „Ничия земя – експедиция Антарктика“ на световния фрийрайдър Матиас Майер, който спечели награда на публиката на Банскофилмфест 2018 г. Програмата включва както чисто екстремни филми, представящи предизвикателствата пред волята и духа, така и теми за планинарската култура и значимостта на зимните спортове като начин на живот.

Колко са готови да рискуват екстремните фрийрайдъри? Имат ли граница възможностите и рисковете, колко струва страстта към планината – отговорите на тези въпроси ще дадат героите във филмите, световни имена в ските и сноуборда. 

Традиционната кинопанорама Snow Cinema е емблематично събитие от зимния културен календар на Банско и региона. Организатори са Община Банско и Сдружение: „Международен фестивал на планинарския филм“. Входът е свободен!