съд
съд / / / Thinkstock/Getty Images
Осем години затвор за мъж от село Микрево за нападение с брадва. Окръжният съд в Благоевград призна за виновен 59-годишния Н. Алексиев и постанови осем години "Лишаване от свобода" за извършен от него опит за убийство.

Подсъдимият Алексиев е от с. Микрево, община Струмяни, и се е занимавал с отглеждане на овце. В началото на февруари 2015 г. му била направена забележка от И. Манолски да не пуска животните си да пасат в лозето му, защото ще го съсипят, а да изчака да прибере реколтата. Алексиев изразил недоволството си, като му отвърнал, че същият завзел много имоти и го заплашил да го "закопа с кирка". 

На 14.02.2015 г., в деня на честването на празника Трифон зарезан, собственикът на лозята събирал пръчките, останали след подрязване на
лозовите насаждения. Мъжът запалил стара трева и храсти, намиращи се в неговата ливада до лозята. В един момент се появил Алексиев, който приближил Манолски. Той вдигнал носената с него малка брадва и нанесъл удар с острата част на оръдието в главата на мъжа. 

От силния удар пострадалият политнал напред и паднал по гръб, като успял да вдигне ръка, за да се предпази. Тогава нападателят му нанесъл още два удара, след което го изритал по тялото с крак и избягал. 

На виковете на пострадалия се отзовал работещ наблизо съсед, който успял да го качи в автомобила си и го закарал при семейството му, което подало сигнал за случилото се на телефон за спешни случаи 112. На Манолски била оказана незабавна медицинска помощ, след което той бил транспортиран до МБАЛ-Благоевград, а впоследствие хоспитализиран в УМАЛСМ "Пирогов" в гр. София.

От заключението на съдебно-медицинска експертиза се установява, че на пострадалия Манолски е била причинена закрита черепно-мозъчна травма, голяма порезна рана на лявата ушна мида и увреждания между пръстите и по повърхността на дясната ръка. И трите удара са били нанесени с умерена към значителна по интензитет травмираща сила. 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.