6,7 млн. лв. инвестират в електроразпределителната мрежа на  Благоевградско
6,7 млн. лв. инвестират в електроразпределителната мрежа на Благоевградско / снимка: ЧЕЗ

ЧЕЗ ще изгради нов трафопост, за да подобри електрозахранването в новоизграждащия се квартал на Благоевград – "Баларбаши", стана ясно след среща между Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, и председателя на Общинския съвет Костадин Хаджигаев, информират от електроразпределителното дружество.

През месец юли 2010 г. представители на ЧЕЗ и на община Благоевград откриха трафопост на стойност 82 000 лева, който ще захранва новата сграда на Второ РПУ в града и 3 новостроящи се жилищни кооперации. След събитието Костадин Хаджигаев постави пред ръководството на ЧЕЗ въпроса за инвестиционните планове на компанията в местността "Баларбаши", както и за процедурата по изкупуване на трафопостове, собственост на общината.

В отговор Ян Вавера информира общинското ръководство, че е необходимо да се изградят 2 нови трафопоста, за да се подобри захранването на най-новия квартал на Благоевград. В началото на месец септември 2010 г. експерти на ЧЕЗ и представители на общината направиха оглед и уточниха мястото за изграждане на единия трафопост. Предстои проектът да бъде документално оформен. Все още се търси подходящо място за изграждане на втория трафопост.

След направена проверка ръководството на ЧЕЗ информира също, че компанията е започнала процедура за изкупуване на 7 трафопоста, собственост на община Благоевград. Едно от съоръженията е изкупено още през 2008 г. срещу 75 563 лв. За други два трафопоста са изготвени договори за изкупуване, които са предоставени на представител на Община Благоевград през лятото на 2009 г. До момента ЧЕЗ няма информация за развитието по случая.

През първите 7 месеца на 2010 г. ЧЕЗ Разпределение България е инвестирала над
1,1 млн. лева, за да повиши сигурността и да подобри качеството на електрозахранването в област Благоевград. До края на 2010 г. компанията планира да инвестира общо 6.7 млн. лева в електроразпределителната мрежа на област Благоевград. За сравнение, през 2009 г. дружеството е вложило 6.6 млн. лева в региона.