Кметът на община Велинград свиква Кризисния щаб във връзка с тежката ситуация в село Кръстава след пожара, който унищожи жилищни сгради, а в селскостопанските постройки загинаха животни.

"Ситуацията в района остава рискова. Призоваваме всички да са изключително внимателни, предвид опасността от възникване на пожари – високи температури, трудна достъпност и ограничено водно количество на места. Не пилейете водата! Бъдете отговорни и разберете, че трябва да пазим живота, здравето и домовете си, както и нашата гора!

Сега най-важно е да помогнем на хората, загубили домовете си!”, посочи д-р Костанин Коев.

Шест къщи изгоряха при пожар в село Кръстава

Всички институции предприемат необходимите действия в помощ на пострадалите семейства от огромния пожар, извършва се оглед и оценка на щетите, за да се кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Мобилни групи от служители на РЗИ, ОДМВР и Социално подпомагане ще съдействат на хората, чийто лични документи и телкови решения са унищожени по време на пожара. Община Велинград също ще подкрепи пострадалите семейства.

40 хиляди лева са събрани до момента от дарения, а местните жители и днес организираха доброволческа акция по почистване на отломките от пожара. За момента пострадалите семейства са настанени при близки и роднини.
 
Информационна агенция Фокус