Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжен съд – Пазарджик за бившия полицай, обвинен в смъртта на 7-годишно момиченце от Братаница. Присъдата е 4 години лишаване от свобода ефективно, при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието.

Близките на прегазената от полицай 7-годишна Моника: Убиват ти детето и справедливост няма

Преди почти три години той прегази и уби на пешеходна пътека в центъра на селото 7-годишната Моника. Полицаят е бил зад волана на служебен автомобил, като е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта детето, карайки с превишена скорост.

Деянието е извършено на пешеходна пътека, в населено място, при превишена скорост на управлявания от бившия автомобил, след като изпреварил спряла пред пешеходна пътека лека кола, за да пропусне да минат пресичащите братче и сестриче. Момчето е успяло да стъпи на тротоара само 1.6 секунди преди фаталния сблъсък на колата със сестра му. След удара с пешеходката, лекият автомобил, управляван от подсъдимия е изминал път около 14 метра, без да остави спирачни следи, като впоследствие се покачил на тротоара и в спирачен път оставил следи с дължина от 13,5 метра и след сблъсък с пътен знак е спрял на място.

Протест заради условна присъда на полицай, прегазил дете

Според пловдивските магистрати правилно Пазарджишкият окръжен съд е съобразил наличните по делото смекчаващи и отегчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства, като е отмерил наказанието при превес на смекчаващите, смятат апелативните съдии. Като смекчаващи отговорността обстоятелства са отчетени: чистото съдебно минало; положителните характеристични данни за дееца – във връзка с упражняваната от него трудова дейност, първоначално като служител на МВР, защото преди инкриминирания инцидент многократно е награждаван за отлично изпълнение на поставените му служебни задачи, а впоследствие е продължил да се справя отговорно, дисциплинирано и на новата месторабота; изразеното искрено разкаяние спрямо стореното по време на съдебното производство, подкрепено и от депозираните пред настоящия състав показания на свидетел, включително и от психологическото изследване; семеен с две деца, за които се грижи.

Основателно е взето предвид и поведението на подсъдимия, който с деянието си е застрашил живота на брата на пострадалата – деветгодишния А. С., който е пресичал малко преди нея пешеходната пътека. Отегчаващо обстоятелство за подсъдимия се явява и сериозното превишаване с почти ½ на максимално разрешената скорост на движение в населено място с 23,3 км/ч.

Отначало започва делото за прегазеното дете от полицай в Братаница


Решението на Апелативен съд  - Пловдив не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден