/ Община Пещера
Извънредната сесия на Общинския съвет в Пещера завърши с решение да не се провежда референдум, стана ясно след приключването на заседанието. 15 съветника бяха "против", а 4-ма - "за" провеждането му.

Само преди месец кметът на общината Георги Петърнейчев заяви, че такъв референдум е срещу интересите на община Пещера.

В началото на годината част от гражданите на града заявиха, че искат чрез допитване да се реши дали да се строи депо за опасни промишлени отпадъци към инсталацията за изгаряне на отпадъци в новия завод „Биовет“.

Георги Петърнейчев: Референдумът е срещу интересите на община Пещера

Петърнейчев обясни, че редовно са извършвани проверки за излъчени вредни емисии от производството на „Биовет“. Проверки за качеството на въздуха, който дишаме са правени и от независими лаборатории от Стара Загора. Нито една от тях не е издавала документ с резултати, които показват отклонения от стандартите за качество на въздуха в града. Днес отново сме свидетели на зловредни твърдения и инсинуации за замърсяване на въздуха от тази фирма, добави кметът, който е управлявал общината три мандата.

"За съжаление трябва да отбележа, че в последните години в Пещера затвориха врати редица предприятия. Остана само едно с устойчива перспектива за развитие и това е Биовет. Ново строителство, съвременни производствени мощности и технологии, изградени по най-актуалните изисквания за безвредна работа в естествена среда. Наскоро бяха назначени още 200 човека. Това са хора, останали без работа, които фирмата преквалифицира, за да могат да работят с модерната техника и да изхранват достойно семействата си. Тези нови 200 души имат семейства, т.е. осигурява се социална стабилност на допълнително около 500 жители на града", каза още Георги Петърнейчев в интервю за Kmeta.bg.