Спешна проверка на ДАНС в МДААР иска министър Василев
Спешна проверка на ДАНС в МДААР иска министър Василев / DarikNews
Министър Василев иска спешна проверка на ДАНС в МДААР
18404
Министър Василев иска спешна проверка на ДАНС в МДААР
  • Министър Василев иска спешна проверка на ДАНС в МДААР

Държавната агенция за национална сигурност трябва възможно най-бързо да направи проверка в Министерството на държавната администрация и административната реформа по повод подозренията за безстопанственост и длъжностни престъпления, заяви министър Николай Василев. В четвъртък такава проверка беше назначена от заместник-градският прокурор на София Роман Василев, след като народни представители подадоха сигнал за нарушения относно изработването на Националния здравен портал.

 

Министър Василев заяви, че подобни нарушения няма и именно затова иска проверката да се извърши по-възможно най-бързия начин, за да опровергае обвиненията. По думите му това са политически нападки, продиктувани от наближаващата предизборна кампания.

 

Мария Капон, Елеонора Николова и Антоанета Понева са народните представители, обвинили Министерството на държавната администрация и административната реформа относно изготвянето на Националния здравен портал.

 

Според министър Василев почти всички техни обвинения са били пълни с неточности: Първо объркаха името на изпълнителя, после стойността на обществената поръчка, трето сбъркаха, че сме дали 1,2 млн. лева за портал за 40 000 държавни служители, но този портал е за всички чуждестранни и български граждани, има и английска версия. Проектът ни за електронни лични амбулаторни картони за 40 000 държавни служители би могъл да бъде разширен и към всички български граждани, каквото е намерението и на министър Желев, както той каза, ако има пари в Бюджет 2010.

 

Министър Василев отрече и обвиненията за дублиране на такъв проект, който трябвало да се изготви от Националната здравноосигурителна каса. Той заяви, че споразумението за този проект е било подписано през април 2007 година, а здравната каса е пуснала обявление за обществена поръчка през септември 2008 година, когато първият проект вече е бил почти изпълнен и отчетен. „И до ден днешен няма успешно проведена обществена поръчка и не са започнали да вършат никаква работа, за да има дублиране на каквото и да е”, обясни Николай Василев.