Страната блокирана от снеговалежи, три лавини паднаха на Петрохан
Страната блокирана от снеговалежи, три лавини паднаха на Петрохан / снимки: Sofia Photo Agency

Пътната обстановка в цялата страна е бедствена, заради обилните снеговалежи и ниските температури. Най-критично е положението в Централна и Южна България, където пътищата са почти непроходими. Това съобщи пред Дарик инж. Дончо Атанасов – директор на Дирекция „Оперативен контрол" в Националната агенция „Пътна инфраструктура”. Автомагистралите са проходими, засега не се използват обходни маршрути. В снегопочистването са ангажирани 2000 машини, които работят повече от 40 часа, уточни инж. Атанасов. „Ситуацията е под контрол, няма защо да се притесняваме. На тези, на които не се налага да пътуват – не е необходимо да тръгват. Тези, които все пак ще пътуват, препоръчвам да минават от северна към южна България през прохода Витиня”, каза още той.

Трета лавина падна на прохода Петрохан. Участъкът там ще остане затворен през целия ден. Екипи са започнали почистването, съобщават от Пътната агенция.

Снегонавяванията от силния вятър в района на Видин  затрудняват  почистването. Има временно ограничение в движението на път ІІІ-121 Иново – Градец – Ишенци – Бойница – Кулата и на път ІІІ-122 Видин – Ново село – Брегово. Нормално е движението на път Е – 79. От 2.00 часа след полунощ е започнало снегопочистването в община Видин. Работят четири снегорина и една фадрома. Главните артерии на всички квартали и комплекси в града са проходими.

Град Лом е без вода заради аварирал трафопост до Добри дол. Само едно училище е без ток, но много магазини нямат и не работят. В Белоградчишко не почистват пътищата, освен автобусите, не могат да пътуват и линейки.

В област Монтана към момента снеговалежите са спрели, но духа силен вятър. Всички екипи на "Гражданска защита" в Монтана са по пътищата на региона, за да изтеглят закъсали автомобили, съобщиха от дирекцията в областния град. Община Вършец е обявила бедствено положение.

Снеговалежът намалява и във Враца. Главните пътища в областта се проходими при зимни условия. Затворен за движение е участъка Ферибот – Оряхово. По данни на ОПУ – Враца 80 на сто от автомобилите, включително и тировете, са с летни гуми.

Силен снеговалеж има в Плевен и областта, покривката е над 50 см. Ограничено е движението на тировете на път І-3 при 132 км в едната посока. Проходими са второкласните пътища Плевен – Ловеч и Плевен – Никопол, каза за Дарик шефът на „Гражданска защита” в  града инж. Георги Линков. На много места в града и в селищата в областта няма ток.

 

 

Силен вятър и обилен снеговалеж има в Ловеч, 40-60 см е дебелина на снежната покривка там. 58 машини почистват и опесъчават  основните направления. Проходът Шипково – Рибарица е затворен, снегът е над 60 см. Затворени са и направленията Микрево – Ловеч, Ледница – Горско сливово, Деветаки – Брестово.

 

Снежна буря има на връх Шипка, 65 машини почистват пътната мрежа в Габровска област. Проходът Шипка е проходим при зимни условия, задължително е ползването на вериги. Снежната покривка там е около 50 см, пътят се почиства непрекъснато и се опесъчава. Остава забраната за движение на тежкотоварни автомобили през прохода до края на март. По пътя към Узана на места има преспи и преминаването е силно усложнено. Проходими при зимни условия са пътищата за Севлиево, Дряново, Трявна. Силно затруднено е движението в района на Еловица, Трънето, Лютаци, кметствата Гергини, Николчевци, Гъбене, Армени, Лоза и Костенковци.

 

Обилен снеговалеж има в област Велико Търново. 68 машини почистват пътищата. Затворен  е проходът “Хаинбоаз” – там снежната покривка е 60 см. До момента са разпръснати над 100 тона пясък и повече от пет тона химическа смес, информират от общината. Осем групи от над 100 души на фирмите, ангажирани със снегопочистването, извършват ръчно почистване на площите и пространствата около спирките на общественият транспорт в града.

 

Обилен е снеговалежът и в област Търговище, покривката е над 50 см. Поради силен вятър и големи преспи до 14.00 часа се спират от движение тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета на път І-4 Търговище – Боаза – Антоново. В участъка работят роторни снегорини.

 

Обилен е снеговалежът в област Русе, има преспи и снегонавявания. Има закъсали тирове в участъка Русе – Разград, които продължават да се движат с летни гуми. 32 машини разчистват пътните участъци, опесъчава се пътят Русе – Бяла. Възстановено е движението на изхода на града, където по-рано  днес  катастрофираха ТИР и лек автомобил.

 

32 машини работят на територията на ОПУ – Разград. Няма ограничения за движение при зимни условия по главните пътища в областта.

 

Силен вятър и обилен снеговалеж има в района на Силистра. Няма затворени участъци, над 20 машини работят по пътищата.

 

Мокри са настилките  и в района на Шумен, на места – заледени. Почти нулева е видимостта по направленията Шумен – Силистра и Шумен – Разград – Русе. 42 машини работят, пътищата са обработват с инертни материали. По път Секулово – Нови пазар има големи навявания и заледени участъци. В отсечката Пет могили – Вълнаре – Дойранци има навявания от 30-40 см и заледени участъци. Големи навявания и заледени участъци има и по пътя за село Цани Гинчево.

 

 

Слаб сняг  вали в Добрич и района. Между 1-2 см е снежната покривка. Пътищата в областта са проходими при зимни условия. „Пътна полиция” в града препоръчва да не се пътува по направлението Добрич – Силистра, заради усложнената пътна обстановка. Към момента няма затворени пътища в област Добрич.

 

Мокри са настилките във Варна, 50 см е снежната покривка. Автомагистрала “Хемус” е почистена и обработена на територията на пътното управление. От КАТ призовават шофьорите да карат със съобразена скорост. Лошото време стана причина и за затварянето на Пристанище Варна, съобщиха от координационния център на порта. Кораби не се допускат още от 17.00 часа вчера.

 

Няма снегонавявания и заледявания в Бургас. Без проблеми е движението през Старопланинските проходи – Айтоски и Ришки, където снежката покривка е около 3-4 см. В момента по всички пътища в района вали дъжд, те са мокри и потенциално опасни. Няма никакви ограничения за вериги и ремаркета и полуремаркета, цялата налична техника на Областно пътно управление работи в момента, съобщиха за Дарик дежурните диспечери.

 

Много силен вятър и снеговалеж има в Сливен. Сложна е обстановката в планинската част на община Сливен и пътищата в района на селата Стара река, Божевци, Зайчаре, Средорек, Раково не са проходими, а снежната покривка вече е повече от 60 см и има снегонавявания, съобщи Снежана Кънева – секретар на Общинския съвет за сигурност и управление при кризи. Снегопочистващата техника все още не е направила пробив. Вследствие на лошите метеорологични условия общо седем села на територията на административна област са без захранване, съобщи говорител на EVN. На територията на Областта работят девет аварийни групи, които са оборудвани с необходимата техника и материали.

 

Обилен снеговалеж има по направлението Чирпан – Братя Даскалови на територията на ОПУ Стара Загора. Има ограничение на движението на пътя Стара Загора – Нова Загора през Раднево. Превозните средства, движещи се по направление Сливен – Стара  Загора се пренасочват през Подбалканската магистрала през Казанлък и Мъглиж. Причината е преобърнал се автобус в района на село Оряховица. Няма пострадали. Екипи на пътните служби и на "Гражданска защита" работят за изтегляне на превозното средство, освобождаване и почистване на пътното платно. През старопалнинските проходи автомобилите трябва да бъдат с вериги. През прохода Хаинбоаз тежкотоварните камиони се пропускат регулирано. Автомагистрала “Тракия” е почистена и обработена.

 

 

15-20 см е снежната покривка е в Хасково, има силен вятър, преспи и навявания, особено в участъка Димитровград – Минерални бани – Хасково, където видимостта е два-три метра. Автомобилите трябва да бъдат с вериги по път ІІ-76 Харманли – Голяма звезда – Тополовград. В тежко състояние е път І-5 Димитровград – Стара Загора. Почистени до черно са Пловдив –  Капитан Андреево и Кърджали – Хасково.

 

Обилен снеговалеж има по-високите и усойните места в Смолян, както и на участъка Доспат – Девин. Работят 20 машини. През проходите Рожен, Превала, Пампорово и Печинско автомобилите трябва задължително да са с вериги.

 

Силен снеговалеж има на територията на ОПУ – Пловдив. Над 70 машини обработват пътната настилка. Спират се от движение тировете на магистрала “Тракия”, трасето е почистено и обработено. Автомобилите трябва да бъдат задължително с вериги по третокласната пътна мрежа. Заради обилния снеговалеж и силния вятър снощи без ток останаха пет квартала в Пловдив, 12 села в областта и големи райони в градовете Асеновград и Раковски. Дежурните в EVN предупредиха, че отстраняването на авариите вероятно ще продължи до сутринта.

 

Вали сняг в Пазарджик, в района на Пещера покривката е над 75 см, има снегонавявания в участъка Пещера – Пловдив. 96 машини работят в областта.

 

52 машини работят в Благоевград и областта. Вали слаб сняг, но има силен вятър. По път Е-79 има снегонавявания, пътят се почиства и обработва непрекъснато. През проходът Папаз чаир има ограничение за движението на тежкотоварните автомобили. Областно пътно управление – Благоевград предприе спешни действия по разчистване на снежните преспи по пътя към Предела и към българо-македонския граничен пункт "Станке Лисичково". Снегорини и друга техника работят по отпушване на пътните артерии от 3.00 часа след полунощ, съобщи за Дарик директорът на Областното пътно управление Христо Атанасовски. Очаква се до няколко часа да бъде възобновен трафикът на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета, каза той.

 

Очаква се да спре снеговалежът в Кюстендилско. Снежната покривка е от 30 до 60 см по високите части в областта. Действат 30 машини. Всички пътища в областта са проходими. В сила е само ограничението за товарните автомобили да се движат с вериги по пътищата Кюстендил – Гюешево и Кюстендил – "Стражата" – Радомир", каза за Дарик директорът на Областно пътно управление Драгомир Гочев. Роторен снегорин прочиства пътя за Осоговската планина – ски пистите и "Три буки".

 

58 машини работят по почистването и опесъчаването на пътищата в област Перник. Снежната покривка в района е около 30 см.

 

 

40-50 см е снежната покривка в област София. 200 машини почистват пътната мрежа. Магистралите “Хемус” и “Тракия” са почистени и обработени с пясък, има ограничение само за движението на тежкотоварните камиони. Летище „София“ работи. Още за ситуацията в София ВИЖТЕ ТУК.

 

135 човека са пострадали от поледиците и са прегледани в травматологичния кабинет на "Пирогов" от полунощ до момента. 48 от тях са оставени за лечение. Това съобщи началникът на спешното отделение в института Стоян Сопотенски. По думите му в сравнение с предишната поледица пострадалите са значително по-малко.

 

Лавинната опасност в планините е от най-висока степен, съобщиха за Дарик от Планинската спасителна служба (ПСС). Новата снежна покривка, образувана от снеговете е крайно нестабилна и на повечето места има мъгла. Какво трябва да знае всеки, който е решил днес да се качва в планините, чуйте от дежурния служител на планинската спасителна служба при Българския Червен кръст Методи Тодоров. Туристите, които се нуждаят от помощ, могат да се обаждат на телефони 963 2000 и 0887 100 237.

 

Подробности за времето ЧЕТЕТЕ ТУК.