В Япония стреляха с най-мощния лазер в света
В Япония стреляха с най-мощния лазер в света / ThinkStock/Getty Images

Японски физици съобщиха, че са произвели изстрел от най-мощния лазер в света. Продължителността на импулса с мощност 2 петавата (а това е около 1000 пъти повече от потреблението на електрическа енергия на цялата планета) е била една пикосекунда (една трилионна от секундата), съобщи "Попюлър сайънс".

Построеният в университета на Осака лазер се нарича LFEX (Laser for Fast Ignition Experiments, Лазер за експерименти с бързо възпламеняване). Дължината му е около 100 метра (заедно с апаратурата за наблюдение).

Експериментите със свръхмощни импулси се правят от края на 2014 година. През юли 2015 година рекордните показатели получиха официално потвърждение. Аналогични лазери имат и Съединените щати (например, в университета на щата Тексас в Остин). Учените от САЩ подчертават, че при цялата гигантска мощност на излъчване на такива лазери, тяхната енергия е нищожна.

"Енергията на тексаския апарат е 150-200 джаула, колкото на чашка кафе или при силен удар в тениса.Това е енергията, която 100-ватова лампа потребява за 2 секунди" - казва Майкъл Донован, сътрудник на университета на щата Тексас.

Японските учени обаче информират, че енергията на импулса на техния лазер е около 100 пъти по-голяма, а пиковата мощност е 2 пъти по-голяма от тази на тексаското устройство.

Източник: БТА