Слънчево изригване би унищожило живота на Земята
Слънчево изригване би унищожило живота на Земята / ThinkStock/Getty Images

Гигантско слънчево изригване би могло да унищожи живота на Земята.

Такова събитие би могло да има тежки последици за планетата, пише TechTimes, цитиран от агенция „Фокус".

Слънчевите изригвания постоянно насочват енергизирани частици към Земята, където те биват отклонявани от магнитното поле на родната планета. Явлението е причина за удивителните полярни сияния, които се наблюдават от земната повърхност.

Суперизригвания са засечени за пръв път преди четири години от астрономи, използващи космическата обсерватория Kepler, за да изследват далечни звезди. Механизмът на суперизригванията е непознат за науката. Ако процесът е същият като при генерирането на нормални изригвания от нашето Слънце, то е възможно собствената ни звезда да е в състояние също да ги произведе.

През 1859 година масивно слънчево изригване е изпратило заредени частици и плазма към Земята. Енергизираният материал е предизвикал полярни сияния, които са видени дори в Куба. Телеграфите са започнали да изпращат сигнали сами, дори когато не са били свързани с мрежата.

Това странно събитие е останало в историята като Карингтънското събитие. Някои от суперизригванията на други звезди могат да бъдат до 10000 пъти по-мощни от изригванията по време на Карингтънското събитие. Учени изследват магнитните полета на такива звезди. "Магнитните полета на повърхността на звездите със суперизригвания като цяло са по-силни от магнитните полета на Слънцето. Точно това е, което може да се очаква, ако суперизригванията се формират по същия начин като слънчевите изригвания," казва Кристофър Кароф от Университета в Орхус, Дания.

Как изригва черна дупка?

Откритието предполага, че суперизригване от Слънцето не е невъзможен сценарий. Такова е застигнало Земята през 775 година. Пръстените на дървета от това време показват внезапно и значително увеличение на концентрацията на радиоактивния изотоп въглерод 14. Той се произвежда от космически лъчи, които навлизат в атмосферата. Подобно явление може да е протекло и през 993 година. Изследователите смятат, че Слънцето може да генерира мощно суперизригване средно веднъж на всеки 1000 години.

Гадатели и екстрасенси вещаят: Какво очаква света през 2016-а?

Днес такова събитие би било унищожително за модерните електронни устройства и би могло да разруши озоновия слой, заплашвайки живота на планетата.