САЩ с успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета
САЩ с успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета / снимка: Guliver/Getty Images

Военноморските сили на САЩ осъществиха в събота успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета „Трайдънт-2” край южните брегове на Калифорния. Това съобщи днес телевизия Ен Би Си, като цитира говорителя на американските ВМС Райън Пери, предаде ТАСС.

По традиция за изпитания не се съобщава предварително и мнозина изплашени жители на щата, включително от Лос Анджелис, се обадиха в полицията и съобщиха за ярко светещ НЛО или метеорит в небето, отбелязва сайтът Нюзру.

Пентагонът потвърди за американски медии, че е изстрелял междуконтинентална ракета, след появата на многобройни съобщения в социалните мрежи за ярка светлина в калифорнийското небе, уточнява ТАСС.

Става дума за планов пуск на „Трайдънт-2” от борда на атомната подводница „Кентъки” от клас „Охайо”, информира Пери, без да уточни посоката на полета и конкретното място на изстрелване. Според него, плановият пуск е проведен с цел проверка на състоянието на ракетната система.

Заради учението предварително бяха променени трасетата на самолетите, кацащи на летище Лос Анджелис, и шумът пречеше да спят на някои местни жители, допълва Нюзру.

„Трайдънт-2” е ракета с подводно базиране, тристепенна, с твърдо гориво и разделяща се бойна част. Обсегът й надхвърля 11 000 км. Приета на въоръжение през 1990 г., тя е основно оръжие на стратегическите ядрени сили на САЩ и Великобритания.

Източник: БТА