Самолет лети над САЩ със слънчева енергия
Самолет лети над САЩ със слънчева енергия / снимки: Reuters

Самолетът „Слънчев импулс” (Solar Impulse) излетя днес в 6.15 ч. местно време (16.15 ч. българско време) от летището МофетФийлд в град Маунтин вю, щата Калифорния, за да извърши планиран полет над територията на САЩ - от западното до източното крайбрежие без нито една капка гориво.

Монопланът се отправи към град Феникс, Аризона. Маршрутът на „Слънчев импулс” минава над градовете Фресно, Бейкърфийлд, Палмдейл, Барстоун, националния парк Джошуа Три и пустинята Мохаве.

Предвидено е да остане във въздуха на височина 4800 метра около 19 часа и да кацне във Феникс около 1.00 ч. местно време в събота, посочва vesti.bg.

В средата на май самолетът ще продължи полета си със спирки в Далас и Вашингтон и ще го завърши в началото на юли. След като „Слънчев импулс”, моноплан с мощност само 40 конски сили, премине разделения на 3-4 етапа маршрут с дължина 5000 км, трябва да се приземи на летище „Джон Кенеди” в Ню Йорк.

Теоретично самолетът може да измине това разстояние и на един път, но ще е трудно за летеца, тъй като машината не разполага с автопилот.

Сега самолетът се пилотира от Бертран Пикар (на снимката в текста), летец и единствен член на екипажа, съучредител на проекта. На следващия етап ще пилотира Андре Боршберг, вторият инициатор на проекта.

Една от целите на полета над САЩ, оценен на 2,7 млн. долара, е да бъде намерена американска компания, която да помогне за по-нататъшното развитие на проекта.

Проектът „Слънчев импулс” води началото си от 2004 г. и се оценява на 140 млн. долара. Уникалната машина е конструирана в Швейцария и работи с енергия от Слънцето. Машината е с тегло 1,6 тона и размах на крилете както при еърбъсите А340 (63,4 м). Първият полет на „Слънчев импулс” се състоя в Европа през юни 2011 г. Тогава той летя от Брюксел до Париж близо 17 часа.