Руските космонавти Сергей Волков и Юрий Маленченко прекараха пет часа и половина извън борда на Международната космическа станция.

Космонавтите напуснаха МКС в 14:56 часа българско време и прекараха в открития Космос около пет часа и половина.

За това време те взеха проби от външната повърхност на станцията, пуснаха в орбита плакет със съобщение, посветен на 70-годишнината от Победата във Великата отечествена война и проведоха няколко експеримента.

Маленченко и Волков демонтираха блока с образци на органични и биологични материали в рамките на експеримента Expose-R, който провежда Европейската космическа агенция от руския отсек на станцията. Той се състои в експонирането на образци на външната повърхност на МКС в условията на открития космос.

След това космонавтите взеха натривки от един от илюминаторите на служебния модул "Звезда".

Също така те смениха снимачната касета-контейнер на малкия изследователски модул "Поиск" и измениха ориентацията на прибора на блока за контрол на налягането, монтиран на същия модул.

Космонавтите осъществиха и експеримента "Реставрация", в рамките на който поставиха терморегулираща лента за ремонт на обшивката. Преди да се завърнат на борда, Волков и Маленченко фотографираха външната повърхност на руския сегмент на МКС за следи от микрометеорити.

Астронавтите приключиха "космическата си разходка" с един час по-рано от предвиденото.

Източник: БТА