Робот ще се яви на изпит в Токийския университет
Робот ще се яви на изпит в Токийския университет / снимка: sxc.hu

Робот, първи в класа след десет години? Точно към това съвсем сериозно се стремят японски учени, които подготвят компютър за приемния изпит в престижния Токийски университет.

Учените от Националния институт по информатика смятат, че отрочето им ще успее на трудния изпит до 2021 година. Изкуственият интелект на робота "трябва да превръща формулирани на японски език въпроси във формули и уравнения, език, разбираем за компютъра, след което да ги решава чрез система за компютърна алгебра", обяснява Хиденао Иване от компанията Фуджицу, която обяви участието си в проекта.

Миналата година суперкомпютър на IBM победи двама кандидати от плът и кръв в телевизионна игра на американска телевизия, припомня БГНЕС. Компютърът Уотсън разбира говоримия език и може да извлича указания, да събира информация и да ги анализира с голяма скорост, преди да установи възможни отговори и да избере най-вероятните.

Но Иване подчертава, че е много по-трудно да се премине изпитът за Токийския университет, който е разделен в пет големи области (математика, физически науки/биология, хуманитарни науки, японски език и чужд език).

"Уотсън анализира ключовите думи от един въпрос от игра и извлича най-вероятния отговор. За да отговорите на въпроса от изпит обаче трябва много точно да разберете същността му. Впрочем да накараш един компютър да разбере текст, предназначен за хора, не е лесна задача", допълни изследователят.