Ракети „Союз” ще излитат от френски космодрум от 2008 година
Ракети „Союз” ще излитат от френски космодрум от 2008 година / netinfo

На територията на френския космодрум Куру във Френска Гвиана руски и европейски представители официално положиха първия камък на строителството на площадка за изстрелване на руските ракети носители "Союз".

Руски предприятия ще завършат строежа на комплекса на стойност 344 млн. евро, който се финансира от Европейската космическа агенция, Европейския съюз и корпорация "Арианаспейс", предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

"Не беше никак лесно да се стигне до сътрудничество между нашите два свята, които живеят с различни стандарти", заяви пред журналисти Жан-Жак Дорден, генерален директор на Европейската космическа агенция, който заедно с ръководителя на руската космическа агенция "Роскосмос" Анатолий Перминов вчера откри поставения на специален постамент "Камък на Гагарин", донесен от космодрума Байконур, откъдето е стартирал първият космонавт през 1961 г.

Поради факта, че полигонът Куру се намира на екватора, ракетите носители ще могат да извеждат в космоса спътници с тегло до 3 тона, за разлика от стартовете от Байконур в Казахстан, при които максималният допустим полезен товар е 1,8 тона, посочва Асошиейтед прес. Първият старт се очаква да бъде през декември 2008 г. Общо програмаа за сътрудничество предвижда около 50 старта през следващите 15 години.