„Прогрес ще изгори в атмосферата, засега не е ясно над коя държава
„Прогрес ще изгори в атмосферата, засега не е ясно над коя държава / снимка: БГНЕС

Товарният космически кораб "Прогрес М-27М", който се върти неконтролируемо, ще бъде изведен от орбита в периода 5-7 май, след което ще изгори в плътните слоеве на атмосферата, съобщи ТАСС, цитирайки пресслужбата на Роскосмос.

Отломките на "Прогрес" не би трябвало да долетят до Земята при неговото изгаряне в плътните слоеве на атмосферата, заяви първият заместник на главния конструктор на РКК "Енергия" Владимир Соловьов. Той допълни, че над коя държава корабът ще изгори, ще стане ясно едва няколко дни преди падането му.

Загубен е контролът над „Прогрес", корабът пада към Земята

Беше отбелязано, че корабът не представлява никаква заплаха за Международната космическа станция заради съществената разлика във височината на орбитите на двата обекта.

"Понастоящем се води контрол на бордовите системи на кораба. Специалистите на Роскосмос контролират орбитата на "Прогрес" и своевременно ще съобщават за развитието на събитията", се казва в прессъобщението.

Междувременно стана известно, че отломките с неизвестен произход, които бяха открити от американските военни в орбита в близост до авариралия кораб "Прогрес М-27М", могат да бъдат детайли от третата степен на ракетата-носител "Союз-2.1а", съобщи заместник-ръководителят на Роскосмос Александър Иванов.

"Ние нямаме статистика за отломките, но когато получим уточнените данни, ще направим още веднъж проверка. Възможно е това да са детайли и елементи от третата степен на ракетата-носител", заяви Иванов.

По-рано командващият обединения център за космически операции в авиобазата Ванденберг генерал Джей Реймънд съобщи, че сътрудниците на центъра са открили 44 отломки с неизвестен произход в орбита около космическия кораб "Прогрес".

По неговите думи, американските специалисти не са могли да установят произхода им.

Източник: БТА