Подготвят въпросник за въвеждането на номер 112 в Евросъюза
Подготвят въпросник за въвеждането на номер 112 в Евросъюза / снимка: БГНЕС

Комитетът за регулиране на съобщения към ЕК подготвя въпросник, с който ще изисква подробна информация от всички държави членки, включително България, относно въвеждането на номер 112. Това е заявила еврокомисар Вивиан Рединг в отговор на въпроса на евродепутата Душана Здравкова за въвеждането на единния европейски номер за спешни повиквания "112" в България.

В отговора си еврокомисарят за информационното общество и медиите е посочила, че е осведомена за сериозните закъснения от страна на българските власти за предоставяне на достъп на всички граждани до европейския номер за спешни повиквания 112. В текста се припомня, че поради липсата на достъп до номер 112 от фиксирани или мобилни телефони у нас, през октомври 2007 г. ЕК е решила да започне процедура срещу България за нарушение.

През октомври ЕК заведе дело срещу страната ни в Европейския съд в Люксембург заради липсата на достъп до номер 112. През последния месец подобни дела бяха заведени и срещу Полша и Латвия, а срещу Румъния бе започната процедура.