Плевнелиев иска България на пътя на технологиите
Плевнелиев иска България на пътя на технологиите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Плевнелиев иска България на пътя на технологиите
54894
Плевнелиев иска България на пътя на технологиите
  • Плевнелиев иска България на пътя на технологиите

Президентът Росен Плевнелиев покани в София експерти от технологичния парк „Адлерсхоф" в Берлин, които да сътрудничат при изготвянето на стратегията за „София Тех Парк".

Искаме да създадем и предпоставки за сътрудничество за години напред, каза Плевнелиев при обиколка в Адлерсхоф днес, с която започна двудневната му официална визита в Германия. Всяка година в Адлерсхоф се откриват между 12 и 18 нови предприятия годишно. Паркът осигурява работа на близо 15 000 души и 8000 студенти, като плановете са през 2020 г. в него да работят 22 000 души, а ангажираните студенти да са 10 000. 17 са научните институти към днешна дата. Всичко това го прави модел за подражание на бъдещия технологичен парк в София.

Ето какво каза президентът при посещението си в технологичния парк: „Искаме да създадем предпоставки за дългосрочно коопериране, за 10-20 години напред в областта на индустриите на бъдещето – от информационни и комуникационни технологии, индустриите, свързани с човешкото здраве, новите материали, които ще променят изцяло начина, по който произвеждаме. Работим здраво. Искаме да създадем предпоставки България да се позиционира по пътя на технологиите, продуктите, свързани с индустриите на бъдещето. Това е задача, която аз съм поставил като президент. Съзнавайки, че мога само да задам посоката и след това ще отнеме много време. Трябва да се научим не всеки да работи на парче, а да кооперираме и да си сътрудничим. „София Тех Парк" ще ни даде първия пилотен проект за това".