Най-бързият суперкомпютър в Европа бе инсталиран в Германия
Най-бързият суперкомпютър в Европа бе инсталиран в Германия / netinfo

Най-бързият суперкомпютър в Европа и вторият по бързина в света започна работа в Германия часове преди обявяването на последната международна класация за суперкомпютри, предаде ДПА.

Списъкът на "Най-добрите 500" ("Top 500") ще бъде обявен на конференцията за суперкомпютри в Рено, Невада.

Европа участва с машина за научни изследвания с кодовото име JuGene (Юджийн) инсталирана в германския научен комплекс в Юлих, близо до холандската граница. Тя извършва 167 трилиона обикновени операции в секунда (терафлопи = 1 трлн. обикновени операции в секунда).

Машината има капацитета на 20 000 персонални компютъра. Тя бе инсталирана през последните седмици и официално ще бъде открита през февруари.

Учени могат да поръчват изследвания на компютъра в Юлих на математически модели в химията, ядрената физика и медицината.

Миналата година сензацията на конференцията "Най-добрите 500" бе BlueGene/L (Блуджийн/Ел), суперкомпютър на националната лаборатория на правителството на САЩ Lawrence Livermore (Лоурънс ливърмор) в Калифорния. Тогава друг компютър от центъра в Юлих, Blue Gene JUBL (Блу джийн Джей Ю Би Ел), се класира на осмо място в света.