На последно място сме в ЕС по разпространение на високоскоростен интернет
На последно място сме в ЕС по разпространение на високоскоростен интернет / netinfo
България е на последно място в Европейския съюз по разпространение на високоскоростен интернет. Изоставаме след Румъния и по готовност за предоставяне на електронни услуги. Това съобщи Йозеф Винацер, главен изпълнителен директор на „Мобилтел”.

Той участва в конференция, посветена на Платформата за широколентов интернет достъп в България. В следващите седмици в Министерския съвет ще бъдат предложени за гласуване конкретни мерки за стимулиране на високите технологии, съобщи председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков.

Средното ниво на разпространение на високоскоростния интернет в Западна Европа е около 51 процента, докато в България то е само 12 на сто, отчетоха участниците в конференцията. Макар че за последната година интернет пазарът е нараснал двойно, то нивото на тези услуги все още е много ниско, каза още Винацер. Малките градове и селата отчитат едва 6 % от битовите абонати, срещу 50 % в София. При бизнес абонатите нивото на разпространение на интернет е много по-добро и през 2005 г. над 93% от големите фирми и над 51 % от малките ползват мрежата.

По данни на организациите, създали Платформата за високоскоростния интернет, достъпът до мрежата има ключова роля за развитието на целия сектор информационни и комуникационни технологии.

1-2 процента увеличение на инвестициите в интернет услуги, води до 2 милиарда по-голям Брутен вътрешен продукт. Шест са направленията, в които експертите на Платформата препоръчват да се работи. Сред тях са насърчаване на използването на интернет услуги от битовите абонати, от бизнеса, ускоряване на инвестициите в инфраструктура в селските райони и законодателни промени за стимулиране на конкуренцията.