Метеор освети небето над атлантическия бряг в САЩ
Метеор освети небето над атлантическия бряг в САЩ / снимка: БГНЕС, архив

Над източното крайбрежие на САЩ в петък прелетя ярък метеор. За това съобщават американските медии, като се позовават на многобройни очевидци. Ярки избухвания са видели много жители на различни населени места от Бостън (щата Масачузетс) на север до Ричмънд (Виржиния) на юг.

Според медиите метеорът е летял от запад на изток около 20.00 ч. местно време (около 2.00 ч. българско време).

Стотици съобщения в социалните мрежи информират за „ярък проблясък” в небето. „То беше като фойерверк в небето - много светло и продължи няколко секунди. Дълга ивица в жълто, а след това- експлозията в бяло и зелено”, пише в Twitter очевидец от Вашингтон.

Редакторът в Асошиейтед прес Мат Мур споделя, че видял „ярък проблясък, движещ се през небето много бързо и напълно безшумно”. Дерик Питс от Института Франклин във Филаделфия потвърди сведенията на очевидци, че явлението е имало белезите на „огнено кълбо”, съобщи АП. Питс допълва, че според описанията на явлението то е наистина огнено кълбо, цитиран от бТВ.

Питс счита, че хората са видели вероятно единичен метеор или „космическа скала”, може би с размерите на волейболна топка, която е навлязла доста дълбоко в земната атмосфера. Той сравни явлението с хвърлен камък по повърхността на вода, който оставя огнени следи.

Няма възможност обаче да се каже със сигурност какво е точно е било, защото е паднало на земята и не може да се проследи точния му път. Наблюденията на хората обаче сочат за падане на метеор.