Кои фактори са пагубни за здравия сън?
Кои фактори са пагубни за здравия сън? / Thinkstock/Getty Images

Кои са ключовите фактори за добър сън? Всичко е свързано със съобразяването с източниците на светлина и с различните фази на биологичния часовник, обобщава „Индипендънт".

Прекарваме около една трета от живота си в сън. Той е също толкова важен за нас колкото храненето например. Без сън лабораторните мишки умират след 3 дни, колкото и без храна.

Спете толкова, колкото иска тялото ви

Разбирането на т.нар. биологичен часовник е от ключово значение за здравословния сън. Този вътрешен механизъм се задейства от слънчевата светлина. Тя задейства определени рецептори в очите, които водят до производство на хормони в мозъка, уведомяващи го, че е време за ставане.

Заради това ненавременното осветяване може да е пагубно за спокойния сън. Добре е да се уверим, че спалнята ни е изцяло затъмнена в часовете за сън.

Светещият екран на телевизора и други устройства има същия пагубен ефект като лампата или ненавременната светлина. В този смисъл, заспиването на пуснат телевизор не е полезно. То обърква производството на съответните хормони и целия часовник на мозъка.

Топ 20 на най-добрите песни за събуждане

Едновременно с това е важно достъпът на светлина сутрин, която да помогне за сверяването му и спазването на регулярен график на съня, дори през уикенда.

Другият важен момент е пълното отпускане преди сън. Стимуланти като кофеина и никотина държат мозъка в готовност и могат да нарушат съня.

Каква е връзката между алкохола и хъркането?

Алкохолът също имат негативен ефект. Въпреки че успокоява мозъка, той не позволяват влизането на мозъка в най-дълбоката и отморяваща фаза на съня.

Източник: БГНЕС