Какво е обяснението за музиката, чута от астронавтите на Аполо 10?
Какво е обяснението за музиката, чута от астронавтите на Аполо 10? / Thinkstock/Getty Images

Чули ли са астронавтите от експедицията Аполо 10 извънземна музика, идваща от открития Космос, когато са обикаляли около Луната през 1969 година? Независимо какво сте научили от социалните медии тази седмица или от анонса на нов документален филм, отговорът е "не", пише Space.

Астронавти от Аполо 10 наистина са чули странни пищящи шумове, описани от тях тогава като "музика от открития Космос". Обяснението за чутото от членове на екипажа обаче е съвсем просто и е публично известно от 70-те години на миналия век.

В звуковите записи от Аполо 10 астронавтът Юджийн Сърнън, който пилотира лунния модул, пита Джон Йънг, който управлява командния модул, дали чува "този пищящ звук?" Сърнън го нарича "музика" и казва, че "дори звучи като музика от открития Космос". По-късно двамата мъже питат Том Стафорд, който е в лунния модул заедно със Сърнън, дали и той го чува. Те се съгласяват, че е "наистина странен" и Йънг добавя - "Ние ще трябва да разберем какво е това. Никой няма да ни повярва."

НАСА разсекрети записи на странните звуци, чути от астронавтите от Аполо 10

Мисията Аполо 10, осъществена през май 1969 година, утъпка пътя за мисията Аполо 11 през юни същата година, която отвежда двама души на лунната повърхност. Астронавтите от Аполо 10 са стигнали до Луната в командния модул, а след това двама от тях са се преместили в лунния модул и са се снижили на по-малко от 16 километра от повърхността на земния спътник. Оказва се, че пищящият звук не е нищо повече от интерференция между VHF радиоапаратите на двата модула.

Астронавтът от Аполо 11 Майкъл Колинс написва книга, в която разказва, че техници на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) са го предупредили за пищенето. Множество публикации са цитирали пасажа от книгата, в който Колинс казва: "Ако не ме бяха предупредили за него, щеше много да ме изплаши."

Излъгаха ли американците за кацането на Луната (ВИДЕО)

NASA публикува транскриптите на трансмисиите от Аполо 10 онлайн през 2008 година, въпреки че документите са разсекретени още през 1982 година. През 2012 година са публикувани и записите.

Защо тогава в социалните медии изведнъж гръмнаха дискусии по темата? Вероятно заради документалния филм на телевизионния канал Science, наречен "NASA's Unexplained Files" ("Мистериозните досиета на NASA") и анонса му, който се фокусира върху случая.

Истина е, че астронавтите са озадачени от звуците, но в нито един момент не изглежда, че някой от тримата мъже е разтревожен. Документалният филм подчертава факта, че пищенето е чуто, докато астронавтите са на отдалечената страна на Луната, където радио и визуалният контакт с наземния контрол е прекъснал за приблизително час. Така и не се дава обяснение обаче, защо изолацията на екипажа може да е важен фактор за възможни теории за източника на звука.

Скритата истина за НЛО на Луната

Интересно е, че тримата астронавти не са обсъждали звука публично. Според Шийн О'Кейн от изданието The Verge причината за мълчанието на астронавтите е, че не са искали да покажат друго, освен стабилна психика. Всеки знак, че са загубили увереност по време на полет би могъл да доведе до отстраняването им.

Анонсът не предлага обяснение за звуците. Последната дума е дадена на астронавта от Аполо 15 Ал Уордън, който "не е съгласен с теорията за радио смущенията". Уордън посочва: "Логиката ми казва, че ако нещо е било записано там, значи е имало нещо там". Глас зад кадър добавя: "До днес произходът на звуците, споменати в записите от Аполо 10 остават мистерия." Освен думите на Уордън, документалната програма не предлага друго доказателство в подкрепа на това твърдение.

Източник: Фокус