Изчезна спътникът за изследване на черните дупки
Изчезна спътникът за изследване на черните дупки / © ThinkStock/Getty Images

Японската Агенция за изследване на космическото пространство ДЖАКСА изгуби връзка с новаторския спътник за изучаване на черните дупки и други загадки във Вселената с рентгенови лъчи, съобщиха световните информационни агенции.

Говорител на ДЖАКСА каза, че усилията за възстановяване на връзката с "Астро-Н" ("Хитоми") са неуспешни, откакто са започнали проблемите в събота. Специалистите се опитват да установят какво се е случило.

Какво е обяснението за "музиката", чута от астронавтите на Аполо 10?

Според американският Обединен център по космическите операции, "Хитоми" може да се е разпаднал на няколко части. Не е ясно обаче, дали това се е случило. Възможно е да е изтекъл газ или да е експлодирала батерия и това да е завъртяло спътника, така че антената му да не е насочена в правилна посока, каза астрономът Джонатан МакДауъл, който работи с рентгеновия телескоп "Чандра". В такъв случай той може да остане без енергия, преди ДЖАКСА да успее да установи връзка с него и да го поправи.

Спътникът "Хитоми" беше изстрелян в средата на февруари. Той е дълъг 14 метра и широк 9 метра, а теглото му е 2,7 тона. Оборудван е с 200 огледала, които насочват рентгенови лъчи към инструменти от ново поколение, сред които 4 телескопа, два детектора на рентгенови лъчи и спектрометър.

Япония успешно изстреля спътник за изследване на черни дупки

Първоначално "Хитоми" трябваше за изследва черни дупки със свръхмощна гравитация. Процесът на образуването и развитието им е слабо изучен и японският спътник трябваше да запълни тази празнина. Цената на мисията е 248 милиона евро.

източник: БТА