Иракчанин създаде първия в страната сайт за електронна търговия
Иракчанин създаде първия в страната сайт за електронна търговия / снимка: БГНЕС

Иракски специалист по интернет технологии направи първия уебсайт за електронна търговия в страната с надеждата да създаде бизнес, който един ден може да обслужва както местни жители, така и чужди инвеститори, предаде Ройтерс.
   
Сайтът носи името на древен пазар в Багдад - харедж http://www.harej.com/, и безплатно свързва купувачи и продавачи, макар че засега не се предлагат много стоки.
   
Създателят му Махди ал Аджуади казва, че ще мине време, преди идеята да бъде приета от хората в Ирак, където почти всички заплащания са в кеш. Той отбеляза, че в бъдеще, когато кредитните карти станат широко разпространени, ще взема процент от всяка сделка.
  
Сайтът, който се намира на британски сървър, е на арабски и кюрдски език и предлага нови и използвани стоки в няколко категории,  сред които недвижими имоти, електронни уреди, коли, мебели, книги, стоки за дома, скъпоценности, съобщава БТА.
   
Засега най-популярната секция са колите. Предложени за продажба са 16 коли, сред които Бе Ем Ве, Мерцедес, Тойота, Шевролет и други. Продава се също двуетажна къща с четири спални на цена от 75 милиона иракски динара /65 000 долара/.
   
Аджуади се надява в бъдеще да доставя стоките до купувачите, както и да стъпи на световния пазар.