/ Thinkstock/Getty Images
В южноафриканската пустиня Кару бе инсталиран оптичен телескоп, който ще бъде комбиниран с огромен радиотелескоп, съобщиха АФП и ДПА.
 


"Новият оптичен телескоп MeerLICHT (Повече светлина на холандски език) е първият по рода си в света", заяви Даниъл Кунама от Южноафриканската астрономическа обсерватория. "Напълно роботизираният оптичен телескоп е свързан с друг, кръстен MeerKAT, който ще сканира небето в южното полукълбо", допълни той.
 


MeerLICHT ще наблюдава обекти, които са 1 млн. пъти по-бледи от забелязваните с невъоръжено око. Двата телескопа ще формират гигантския радиотелескоп SKA (Square Kilometer Array), който ще бъде тържествено открит през юли.
 
 "Така ще получим едновременно визуална и слухова картина на големи зони от небето, а това е нещо съвсем ново в астрономията", поясни Паул Грот от университета в Неймеген, Холандия.
 


Проектът се осъществява съвместно от Холандия, Република Южна Африка и Великобритания посредством участието на учени от университетите в Кейптаун, Оксфорд, Амстердам и други градове.
БТА