Google ще съобщава на потребителите за земетресения
Google ще съобщава на потребителите за земетресения / Guliver/Getty Images

Американската корпорация Google възнамерява да започне да предоставя на потребителите оперативна информация за земетресения, а също така за свързаните с тях опасности, съобщава ТАСС. Агенцията цитира официалния блог на компанията и един от разработчиците на програмното обезпечение на проекта - Крис Кайтъл.

"В близко време хората, които са почувствали земетресение, ще могат да попитат Google, за да получат пряка и навременна информация за бедствието. Това ще им помогне да избегнат някои опасности", изтъква Кайтъл.

Да се предупреждава за земетресение минути преди него е възможно, но скъпо

В търсачката е необходимо само да се набере "земетресение" или "земетресение наблизо" и данните за трусовете веднага ще се появят на екрана.

Google обещава в новата си разработка да определи къде се намира епицентърът на земетресението, неговият магнитуд, засегнатите райони и ще дава препоръки на потребителите.

Всички тези данни ще бъдат отпечатани на карта, като ще бъдат давани прогнози за вторични трусове. Google ще регистрира само земетресения с магнитуд над 2,5 по Рихтер. Нужната информация ще бъде предоставяна от Геологичната служба на САЩ. Тя, от своя страна, приветства инициативата на Google.

Източник: БТА