Европейската космическа агенция изведе в орбита два комуникационни спътника
Европейската космическа агенция изведе в орбита два комуникационни спътника / снимка: БГНЕС

Ракета носител "Ариан" на Европейската космическа агенция (ЕКА) успешно изведе в околоземна орбита два комуникационни спътника, съобщи Ройтерс.

Ракетата излетя от стартовата площадка на ЕАК в Куру, Френска Гвиана. С нея в орбита бяха изведени спътник на испанския телекомуникационен оператор "Хиспасат" и на южнокорейската компания "Къриа телеком".

Това бе 41-ят успешен старт (от общо 55) на ракета носител от серията "Ариан" и шести успешен старт през тази година.

Спътникът на "Хиспасат" ще осигурява телевизионни програма, цифрова телевизия и обмен на данни в Европа, Северна Африка, Северна и Южна Америка. Спътникът на "Къриа телеком" ще осигурява телекомуникационни услуги на територията на Южна Корея и на съседните й държави.

Двата спътника ще работят на геостационарна орбита най-малко 15 години.

През август 2011 г. се очаква от Куру да стартира и руска ракета носител от серията "Союз", предаде АФП. В началото на следващата година ще бъде взето решение кои спътници ще бъдат изведени в околоземна орбита със "Союз".

През 2003 г. Франция и Русия подписаха договор, по силата на който ракетите носители "Союз" ще стартират от космическия полигон във Френска Гвиана, допълва БТА. По този начин, посочва АФП, ЕКА ще може да използва по-широка гама ракети носители.

Според АФП, ракетите носители "Союз" са с най-дълъг "стаж" - общо 1700 успешни старта.

Разположението на полигона във Френска Гвиана позволява с този тип ракети в орбита да се извеждат спътници с общо тегло до 3 тона, докато при стартовете от космодрума "Байконур" в Казахстан максималният полезен товар е 1,7 тона, посочва АФП.

ЕКА предвижда между 2 и 4 старта на "Союз" годишно от площадката във Френска Гвиана.