Двама астронавти от екипажа на МКС излязоха в открития космос
Двама астронавти от екипажа на МКС излязоха в открития космос / ThinkStock/Getty Images

Американските астронавти Джеф Уилямс и Кейт Рубинс от екипажа на Международната космическа станция (МКС) излязоха в открития космос за втори път в рамките на две седмици, съобщиха Франс прес и ТАСС, позовавайки се на НАСА.

5440 обиколки на Земята и 10 880 изгрева за 340 дни в космоса (ВИДЕО)

Уилямс и Рубинс ще отстранят резервен терморадиатор с цел да се предотврати изтичане на охлаждаща течност. Астронавтите освен това ще проверят закрепващите елементи на слънчевите батерии и ще монтират първата от камерите, които по-нататък ще бъдат използвани за контрол на скачването и разкачването с МКС.

За командира на екипажа Джеф Уилямс това е петото излизане в открития космос, а за бордовия инженер Кейт Рубинс - второто.

Как изглежда Земята от Космоса? (ВИДЕО)

При предишното си излизане на 19 август 58-годишният Уилямс и 37-годишната Рубинс инсталираха първия от двата нови многофункционални стиковъчни възела, на които ще пристигат товарните космически кораби. Астронавтите извършиха също и подготвителни работи за инсталирането на втория стиковъчен възел, който ще бъде докаран на МКС през 2017 г. и ще се намира на модула "Хармъни". За членовете на екипажа на станцията настоящото е 195-ото излизане в открития космос от 1998 г.

Източник: БТА