Специалисти от Роскосмос изследваха един от намерените в Тува фрагменти от космическия кораб "Прогрес", предаде ТАСС. Експертите са на мнение, че до Земята са стигнали не повече от 10 процента от товарния кораб, оповести пресслужбата на правителството на република Тува.

Откриха две отломки от кораба "Прогрес"

"Прелитайки от Алтай до Кизил в република Тува, кацнахме на едно от местата, където са открити фрагменти от кораба", заяви главният специалист от Центъра по експлоатация на обекти на наземната космическа инфраструктура Игор Ляховенко. „Един от фрагментите взехме със себе си и го изследвахме. Корабът се е разрушил на височина близо 200 км. Убедени сме, че повечето фрагменти са изгорели в плътните слоеве на атмосферата и че на Земята са паднали не повече от 10 процента от кораба. Дойдохме тук, за да извършим изследвания и да съберем възможно най-много от падналите на Земята фрагменти".

Първа версия за загубата на товарния космически кораб "Прогрес"

Както по-рано бе оповестено, специалисти от Роскосмос пристигнаха в република Тува, за да търсят обломки от товарния кораб на територията й. Досега е потвърдено намирането на три неизгорели в атмосферата фрагмента, чиито снимки са изпратени за експертиза в ракетно-космическата корпорация "Енергия", построила кораба, и ракетно-космическия център "Прогрес", построил ракетата.

Падналите фрагменти от "Прогрес" в Тува не са екологично опасни

Сътрудници на природозащитни служби в Тува увериха, че на територията, където са паднали фрагменти, не са открити никакви екологични поражения.

Източник: БТА