Цветова таблица ще помага в търсенето на извънземен живот
Цветова таблица ще помага в търсенето на извънземен живот / Thinkstock/Getty Images

Учени са създали цветова таблица с надеждата да им помогне в търсенето на извънземен живот, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Цветовете в таблицата отговарят на химическите отпечатъци на 137 различни типа микроорганизми, виреещи при различни условия на Земята.

Ако подобни форми на живот се срещат в изобилие на екзопланета - планета извън Слънчевата система, те могат да бъдат открити по дължините на вълните на светлината, която отразяват. По този начин например "извънземен астроном", наблюдаващ Земята, ще установи, че тя има зеленикав оттенък заради изобилието от растителност.

Астрономи от института "Макс Планк" в Германия са изготвили каталога, описващ цветовете на микроорганизмите на Земята като средство, което може да им помогне в търсенето на живот на екзопланети. Цветът на планета извън Слънчевата система може да даде насоки за потенциалното съществуване на живот на нея, както и за неговата форма, обясняват специалистите.

Германските учени са насочили вниманието си към отражателния спектър на микробите, вместо към този на растенията. Причината е, че микроорганизмите съществуват на Земята от много по-дълго време - около 2,5 милиарда години. За сравнение - растенията са своеобразни "новобранци", налични на нашата планета от "едва" 500 милиона години. Учените смятат, че ако на планети извън Слънчевата система съществува живот, той най-вероятно ще е под формата на микроби като тези, доминирали на Земята през по-голямата част от историята й.

За създаването на цветовата таблица специалистите са изследвали 137 типа микроби, виреещи при различни условия на Земята - от умерени до екстремни в хидротермални комини, минерални извори, пустини и места с активна вулканична дейност. Всички те разполагат със "собствени методи" да отразяват светлина. Събранните данни са включени в каталога, описващ отражателния спектър на микроорганизмите - уникалния цвят, който видовете отразяват от разстояние.

Досега астрономите са открили около 2000 екзопланети. Някои от тях се намират в "обитаеми зони" около централните им звезди, в които условията са благоприятни за наличието на вода в течно състояние на повърхността на планетата и съответно за потенциалното съществуване на живот. През следващите няколко години нови наземни и космически телескопи ще започнат изследването на извънземни светове, което ще позволи на учените за пръв път да идентифицират признаци на живот, като разчитат и на отразяваните от екзопланетите цветове.

Източник: БТА