Церемонии в САЩ отбелязват годишнина от катастрофата на совалката Чалънджър
Церемонии в САЩ отбелязват годишнина от катастрофата на совалката Чалънджър / Guliver/Getty Images

Възпоменателни церемонии в САЩ ще отбележат 30-годишнината от една от най-големите трагедии в историята на покоряването на космоса - катастрофата на совалката "Чалънджър" със седем астронавти на борда, съобщи ТАСС.

Совалката се взриви на 28 януари 1986 година в 73-ата секунда от полета след изстрелването от Кейп Канаверал, на 14 км над Атлантическия океан. Свидетели на трагедията станаха роднините на астронавтите и милиони американци, следящи прякото излъчване.

Участниците във възпоменателните мероприятия ще почетат паметта на всички загинали американски астронавти, в това число и членовете на екипажа на "Аполо-1" и совалката "Колумбия". През 55-годишната история на космическите полети в САЩ са загинали 24-има астронавти.

Директорът на НАСА Чарлз Болдън ще положи венци на мемориалите на "Чалънджър" и "Колумбия" на гробището в Арлингтън. В космическия център Кейп Канаверал ще бъдат положени венци в подножието на 12-метровата стена от черен гранит, на която са изписани имената на всички, които не са се върнали от полет в космоса или са загинали на земята при подготовка на космически полет.

Траурни мероприятия за 30-годишнината от катастрофата ще има и в космическите центрове "Маршал" в Хънтсвил, "Джонсън" в Хюстън, в изследователския център на НАСА в Кливланд и центровете за изучаване на историята на "Чалънджър" в щатите Мейн и Индиана.

Източник: БТА