Български лекари правят революция в областта на деменцията
Български лекари правят революция в областта на деменцията / Thinkstock/Getty Images

Рядко генетично заболяване, близко до болестта на Алцхаймер, са открили български лекари в сътрудничество с европейски специалисти. Новината съобщи проф. Лъчезар Трайков от УМБАЛ „Александровска".

За много наследствени случаи до момента не са открити генетичните причинители и съществува твърдението, че дефект в определен ген води до определено заболяване, протичащо с деменция.

Ще лекуват Алцхаймер и Паркинсон с изкуствени невронни мрежи

За първи път в света екипът на проф. Трайков в колаборация с международен екип от генетични и невропатологични учени, чрез съвременни генетични методи, информационни софтуери и невропатологични изследвания на български пациенти предоставят информация за нов механизъм на възникване на фамилни форми на деменция.

Проучването показва участие на генетични дефекти в няколко гена, които действат паралелно и водят до настъпване на симптомите на заболяването във фамилията.

Какво издава болестта на Алцхаймер 20 години преди първите симптоми

Това откритие на българския екип прави революция в разбирането на механизмите на поява на фамилни форми на заболяванията и може да е отговор за причината на много от наследствените форми на невродегенеративни заболявания без изяснен генетичен дефект до момента.

източник: БГНЕС