Български астрономи са открили 9 нови астероида
Български астрономи са открили 9 нови астероида / снимка: shc.hu

Български астрономи откриха през последните две седмици девет нови астероида и потвърдиха множество близки до Земята обекти. Това съобщи за БТА Филип Фратев, ръководител на обсерваторията "Звездно общество - IAU А79Ф". 
   
По думите му центърът за малки тела в Слънчевата система към Международния астрономически съюз в Харвард, САЩ, е признал и обозначил с временни наименования новите астероиди. След първоначалните наблюдения е установено, че небесните тела не представляват заплаха за Земята и се намират в т.нар. главен астероиден пояс между орбитите на Марс и Юпитер. Астероидите обикалят около Слънцето с периоди от 3.1 до 5.3 земни години и имат размери между 0.6 и 1.8 километра. 
   
По време на наблюденията са потвърдени и множество обекти, открити часове по-рано, от т. нар. клас на близкоземните астероиди, които по принцип могат да застрашат Земята. Установено е, че новооткритите астероиди не представляват реална заплаха.
   
През юли тази година астрономите от обсерваторията са открили още седем нови астероида, а от края на 2005 г. досега - общо 25. Единият от тях е кръстен на Васил Левски.