Звезди зоват за регламентиране на продажбите на оръжия в САЩ
Звезди зоват за регламентиране на продажбите на оръжия в САЩ / БГНЕС

Американски кино и телевизионни звезди подкрепиха призива на 750 кметове на градове в САЩ за регламентиране на продажбите на оръжия и за предотвратяване на трагедии като тази в началното училище в Нютаун в щата Кънектикът, където 20-годишен тежковъоръжен младеж уби 20 ученици и 6 учители, предадоха Франс прес и БТА.

В призива се включиха Бионсе, Джулиан Мур, Дженифър Анистън, Рийз Уидърспуун, Гуинет Полтроу, Джейми Фокс, Стив Каръл, Мишел Уилямс и др. Те заснеха 22 секунден клип в черно и бяло, в който изброяват местата, на които се разиграха подобни на Нютаун трагедии.

"Достатъчно", казват накрая артистите и искат политическа програма, за да се сложи край на масовите разстрели в САЩ.

"Нашите усилия няма да върнат 20-те невинни деца от Нютаун, нито 34-те души, застрелвани всеки ден в САЩ, но ние можем да попречим в бъдеще да се случват подобни трагедии като приемем закони в тази насока", пък се казва в призива на 750-те американски кметове, които са подкрепени от още 750 000 души.

Призивите бяха качени в специален сайт, наречен demandaplan.org, чието име в превод означава Искаме план.

Кметовете и артистите настояват при всяка продажба на пистолет да се проверява съдебното минало на купувача, както и да бъдат забранени продажбите на щурмови оръжия и на пълнители с голям капацитет. Кметовете и артистите искат и трафикът на оръжия да бъде третиран като федерално престъпление.